Tuesday, December 23, 2008

KENDURI KENDARA

Cuti-cuti Malaysia,musim kenduri kendara,dimana-mana ada kenduri,gantung periuk lah kata seorang sahabat,macam -macam ada kenduri,kenduri bersunat,kenduri arwah,kenduri kesyukuran dan yang paling banyak ialah kenduri kawin.

Trend musim cuti ini,banyak kenduri kawin diadakan,yalah seperti kata seorang kawan musim mengawan,bermula disember boleh dikatakan setiap hari penuh dengan undangan kenduri kawin,awas berpantang lah kepada yang ada darah tinggi dan kencing manis,apa tidaknya hidangan yang disediakan semuanya menyelerakan.

Kemeriahan kenduri kawin bukan untuk yang jadi pengantin saja,yang jadi tetamu jemputan pun turut rasa meriah,hari hari makan free,kadang-kadang sampai terlupa jemputan pun ada kerana terlalu banyak yang perlu pergi untuk meraikan,nak makan tak terdaya rasanya,setakat nak meneguk air tu boleh lah,pergi tetap pergi kerana yang menjemput itu saudara atau pun rakan karib.

Apabila terlalu banyak kenduri yang perlu dipenuhi sebagai jemputan ada kala nya terasa juga apabila Tuan empunya kenduri yang merupakan rakan baik atau saudara terdekat ambil mudah dalam menjemput kita,sebagai contohnya kita dijemput melalui wakil saja sedangkan beliau beberapa kali berjumpa dengan kita hanya sekadar memberitahu nak kenduri saja tapi tidak menjemput.Kecil hati dan terasa ada juga,pun begitu tak usahlah terlalu memikirkan sangat mungkin orang yang membuat kenduri tu sibuk dan terlupa atau dia fikir yang kita ini telah dijemputnya.

Kenduri oh kenduri,pergi kena,tak pergi tak kena,orang jemput kerana hajat,kita penuhi jemputan menunaikan hajatnya.Iniklah realiti masyarakat melayu dimana-mana saja,kenduri pasti ada.Ada kenduri kecil dan ada juga yang kenduri besar,besar periuk besar jugalah keraknya.Ada yang buat dikediaman ada juga yang menyewa didewan-dewan,apa yang penting kenduri.
Ada yang menggunakan perkhidmatan katering,tak kurang juga masih lagi menggunakan pakatan gotong royong,tetapi kebanyakan hari ini tidak lagi makan berhidang,layan diri lah pula.

Hari ini pun ada kenduri ,jom kita pakat pakat ramai ramai pergi,SELAMAT PENGANTIN BARU,dan selamat menikmati hidangan KENDURI.


Monday, December 22, 2008

MAKAN UNTUK HIDUP ATAU HIDUP UNTUK MAKAN

Cari makan,itu ungkapan yang kerap kita dengar daripada ramai orang,apabila tekun dan bekerja keras melakukan sesuatu perkerjaan.Persoalannya ialah kita kena berusaha atau berkerja jika ingin untuk mendapatkan sesuatu itu.

Banyak peluang yang terhidang didepan kita untuk dijadikan asas kepada usaha mencari makan,kepelbagaian peluang ini perlu kita rebut sentiasa mengikut acuan kebolehan dan tumpuan usaha kita,ada yang baik,terbaik dan ada yang buruk.

Bicara kali ini mengutarakan istilah cari makan dalam kontek keusahawanan,ramai usahawan melayu hari ini lebih gemar berniaga,ada yang secara kecil kecilan dan ada pula yang terlibat dengan kontrak pembinaan,pembuatan dan tak kurang juga dalam bidang perkhidmatan,tetapi yang paling ramai orang melayu gemar dalam bidang makanan,gerai gerai dan kedai makan banyak tumbuh bersiuh-siuh dipelbagai tempat,perniagaan yang diasaskan dan diusahakan untuk meningkatkan taraf hidup dan mempertingkatkan ekonomi diri dan keluarga.

Ada seorang kawan yang kerja cari makan nya dengan cara yang lebih bijak,iaitu dia bekerja dengan tidak terikat (independent).Jika nak sesuatu projek carilah kawan ini,dia boleh membantu,sebut saja apa jua projek yang dikehendaki,beliau akan berusaha untuk dapatkannya dengan syarat kena ikut arahan yang beliau berikan,akan dapatlah projek tersebut.Ramai petender dikalangan syarikat syarikat bumiputera yang mendapatkan perkhidmatan daripadanya dan ramai juga yang berjaya mendapatkan tender tender yang dilobi oleh kawan ini.

Keistimewaan kawan ini,beliau hanya memiliki telefon bimbit dan lap top saja,tiada pejabat dan tiada P.A,Kerani dan kakitangan,tetapi gaya hidup dan pencapaiannya mengkagumkan,secara peribadi bertanya berapa pendapatan beliau,tersenyum bangga beliau berkata lebih kurang lima juta setahun,wow banyak tu.Istilah cari makan yang ternyata hasilnya cukup lumayan bagi beliau.

Teringat kata-kata dimana ada kemahuan disitu ada jalan,jika kita berfikiran positif dan melakukan usaha secara jujur dan berterusan dengan kegigihan nescaya akan beroleh kejayaan biarpun usaha yang kita lakukan itu dipandang sinis pada mulanya.Kejayaan adalah milik semua orang,bergantunglah bagaimana orang itu hendak menterjemahkan setiap apa yang diusahakannya.

Jika kita inginkan perubahan diri dan ekonomi kita,lakukan sesuatu yang boleh menghasilkan apa yang kita inginkan untuk cari makan,biar kita gagal kerana melakukan sesuatu daripada kita gagal dengan hanya berpeluk tubuh saja.Rajin berusaha akan beroleh kejayaan.

Perlu kita ingat dan bertanya pada diri kita,apakah kita hidup untuk makan,atau kita makan untuk hidup, kerana setiap apa yang kita huraikan ada makna yang tersendiri yang tersurat dan tersirat.Yang terbaik untuk kita ialah biarlah kita makan untuk hidup daripada kita hidup untuk makan,apabila kita makan untuk hidup bermakna banyak peluang yang boleh kita capai untuk teruskan kehidupan kita ini.Dan jika kita hidup pula untuk makan bermakna kita selalu mensia-siakan setiap peluang yang kita ada dan akhirnya kita hanya dapat sesuatu itu sekadar cukup-cukup makan saja.