Saturday, May 9, 2009

Tenang-tenangkan bersama Jus manggis malaysia.

Redakan keserabutan fikiran berkaitan politik,mari kita cuba pula rasai jus manggis yang dikeluarkan oleh sebuah Koperasi Kedua terbesar iaitu,KOPERASI SHAMELIN BERHAD.
Website tak rasmi : http://www.shamelin2u.com
atau hubungi Penaja : 017-4839838
Produk anti oxsidant ini yang diperbuat daripada 100% manggis tempatan.
Peluang untuk tambah perniagaan pun ada.

Cubalah...........

Friday, May 8, 2009

UMNO : bila lagi nak melawan?...

Apabila membaca tulisan daripada rakan-rakan bloggers,terdapat banyak tulisan yang memuji dan mengeji BN,PAS,PKR tetapi amat sedikit yang menyentuh keburukan DAP,kenapa ye?...

Dalam BN,UMNO yang selalu kena hentam dengan pelbagai andaian dan olahan kata-kata,mengapa UMNO sering dipersalahkan pada setiap perkara yang berlaku?...

UMNO adalah sebuah parti tertua dalam negara ini,UMNO adalah parti melayu,perjuangan UMNO jelas dengan ALIF,BA,TA...Jasa dan pengorbanan UMNO kepada Melayu,rakyat dan negara ini tidak boleh dinafikan oleh sesiapa saja,perjuangan UMNO telah banyak memertabatkan kedudukan Melayu/Islam di malaysia ini. Samaada ingin mengakui secara jujur atau tidak ternyata setiap daripada kita telah memperolehi ganjaran hasil perjuangan UMNO secara langsung atau tidak langsung.Malahan parti-parti pembangkang melayu yang ada kini pun tertubuh daripada serpihan UMNO.Dasar-dasar dan pelaksanaan dan apa yang termaktub dalam perlembagaan UMNO disempurnakan oleh kepimpinan UMNO secara menyeluruh biarpun ada kalanya rakyat tidak menerima kerana tidak memahami apa makna yang tersurat dan yang tersirat untuk kepentingan melayu/Islam.

PAS adalah sebuah parti yang lahir daripada perpecahan dalam UMNO,Keujudan PAS yang berimejkan parti Islam telah memporak perandakan kemasyarakatan melayu,orang melayu secara lahiriahnya adalah Islam,mana mungkin melayu menolak Islam pada waktu itu.PAS berjaya mengajak masyarakat melayu menghayati Islam dengan cara yang ditarbiah oleh pemimpin mereka,renung kembali fatwa-fatwa yang disampaikan oleh pemimpin PAS.Ketaksuban menerima tarbiah secara ekstrim telah meletakkan melayu/Islam dalam masyarakat berpecah belah.Wajah dan dasar perjuangan PAS ketika itu lebih terjurus kearah Keislaman ala Iran. Tetapi sekarang dah berlainan pula,mungkin dah faham situasi dan kehendak politik bila dah mula dapat kepercayaan rakyat untuk memerintah negeri kelantan dan kedah,dan PAS kini telah pun dipakaikan dengan unsur sekular yang diresapi oleh pengaruh tali barut yahudi,jika tidak berjaya apakah mungkin PAS akan hancur selepas ini?...

PKR adalah satu parti yang diasaskan semata-mata untuk membalas dendam,halatuju parti ini bukan untuk melayu/Islam ataupun untuk negara.Renunglah perjalanan arah parti tersebut dari mula sehingga kini.Orang-orang melayu tidak banyak dalam parti tersebut,kalau ada pun hanya dari kalangan mereka yang telah termakan banyak ketiga pemimpinnya dalam UMNO dulu,kenang budi dan kenang jasa ikut sertalah. PKR tidak akan berupaya hidup jika hanya mengharapkan melayu dari UMNO atau PAS,Pimpinan de factonya adalah seorang yang diasuh dalam kerajaan selama 16 tahun yang telah diberikan pelbagai keistimewaan,dia tahu dimana kelemahan kaum-kaum dalam negara ini,permulaan yang dilakukan oleh pimpinan PKR ialah " pecah dan perintah" dikalangan kaum India.Kalau kita tengok kaum India lah yang banyak menyokong PKR,akan untungkah melayu dengan perjuangan PKR?...PKR inilah parti petualang menghancurkan perpaduan melayu/Islam dibumi malaysia ini.
Kenalilah PKR dan pemimpin-pemimpinnya sebelum berhasrat nak menyokong.

Sudah tiba masanya UMNO perlu bertindak,setiap isu-isu yang dilontarkan oleh mana-mana pihak wajar diperjelaskan,keadaan politik hari ini tidak boleh dibiarkan lagi,jika perlu dedah,dedahkan kepada rakyat biar rakyat tahu siapa mereka,dan apa tujuan mereka,talibarut siapa mereka,daripada mana mereka memperolehi dana yang banyak.
UMNO jangan menjadi sentiasa bertahan,sekali ini perlu menyerang pula,biar mereka pula kelamkabut bila UMNO menyerang.
Hari ini bila diam,tidak dikatakan warak,bila bising tidak dikatakan penyibuk,bila tegas dikatakan keras...semuanya nak cari salah UMNO. UMNO pun perlu juga cari salah mereka.

Thursday, May 7, 2009

Tak nampak lagi ke???...celik mata tu !!!

Melihat dan membaca blog yang merakamkan maklumat perjalanan sidang DUN Perak hari ini,sebagai warganegara yang berbangsa melayu,saya terasa malu yang teramat sangat melihat gelagat dan telatah serta gelora emosi yang ditunjukan oleh YB-YB dalam DUN perak.

Pelbagai andaian dan pendapat yang diutarakan oleh para bloggers yang mendapat maklumat terawal daripada sidang DUN Perak tersebut,rujuklah senarai pautan disebelah untuk mengikuti selanjutnya.

Sidang DUN Perak dilihat sebagai satu medan pertembungan dua kumpulan,satu kumpulan yang hilang kedudukan dan satu lagi yang dapat kedudukan.

Yang hilang tak puashati,apabila tak puashati,rasional tolak ketepi,ikut kata hati,undang-undang dah tak pakai lagi,tapi kata demokrasi.

Melayu tak nampak kah?...dulu siapa kerajaan yang memerintah perak selepas PRU12?... PAS kah DAP?...YB Nizar MB (PAS) tapi siapa exco kanan kirinya?...DAP kan)...ikut suara ramai bolehkah YB Nizar buat keputusan sendiri waima nak bela melayu dan Islam pun kena minta sokongan DAP?...Walaupun YB Nizar(PAS) sebagai MB,tetapi boleh dikatakan sebagai puppet saja kerana terpaksa mengikut suara ramai dari DAP dalam exco kerajaan.Perak adalah sebuah negeri yang berada ramai orang melayu/Islam dan diperintah oleh Raja Melayu.Apakah melayu sanggup menghancurkan melayu demi memberikan kuasa kepada kaum lain di perak ini?...

Krisis di DUN Perak...siapa yang tak puashati,PAS kah DAP?...sebagai orang melayu/Islam,saya rasa PAS tak kisah dengan perubahan kerajaan dari PR diambilalih oleh BN,tapi dek kerana berpakat dengan DAP,dan nak tunjuk setiakawan PAS pun nak tunjuk jaguhlah,tapi perjuangan PAS untuk rebut kembali kerajaan perak untuk untungkan siapa?... PAS kah DAP?...

Bersatulah wahai melayu,janganlah berdengki-dengki dan mengkhianati sesama bangsa dan seagama,kita tidak mahu "Alu sama alu berlaga,Beras tumpah anak ayam yang kenyang" Ingatlah pesanan para pendekar melayu dulu.Sama-samalah kita berjuang mempertahankan maruah Agama,Bangsa dan negara kita.

Wednesday, May 6, 2009

PERSIDANGAN DUN PERAK : siva masih kecoh

Kepada sekalian rakyat disemua lapisan marilah melihat gelagat di Persidangan DUN Perak,fikirkanlah apakah ini yang dikatakan pemimpin PR berjuang untuk rakyat?...lihat gelagat speaker siva yang masih lagi menimbulkan kekecohan,apa dah jadi dengan siva ni?...mabuk kuasa ke?...

Untuk maklumat lanjut sila layari : http://www.warisan2057.blogspot.com/
anda akan dapat maklumat terperinci maklumat dari rakan-arakan bloggers.

Fahamilah,ketahuilah bahawa itulah nawaitu pemimpin PR ,hanya buat kecoh dan kacau kalau tak dapat kat depa,kalau depa dapat depa hebat,kalau depa tak dapat salahkan orang...renung-renungkan,nak sokong depa lagi?...cukuplah kesilapan yang lalu,PULIH KEMBALI HARGA DIRI.

benarkah PAS diserang virusss?...

Dalam pertemuan dan bersembang dengan beberapa orang kampong dalam perbincangan mengadakan kenduri kahwin,semua anggota masyarakat tak kira apa fahaman politik dijemput bermesyuarat dan bermuafakat dikampong ini.
Saya juga dijemput dan diamanahkan untuk mempengerusikan majlis,setelah memenuhi kesemua agenda, mesyuarat pun berakhirlah.

Ternyata dikampong ini segala pakatan untuk bermuafakat mendapat sokongan semua pihak dari segenap lapisan tanpa mengira parti politik,mereka semua faham yang hidup sekampong,sebangsa dan seagama perlu ada semangat persaudaraan kekeluargaan dan mengenepikan amalan politik yang memecahbelahkan masyarakat,politik pada mereka hanya mainan dunia sahaja,tak perlu dijadikan asas untuk laluan keakhirat.

Dalam kampong ini kesemuanya amat menghormati tok ayah (nama panggilan)
beliau ada seorang yang berkebolehan dalam bidang agama dan melihat daripada gaya susuk tubuhnya mungkin memiliki ilmu keduniaan juga,mana tak nya umur dan lebih 80 tahun masih lagi tegap dan kuat,mata dan telinga masih berfungsi dengan baik.Tok ayah mengakui yang beliau adalah seorang yang setia menyokong PAS semenjak zaman Dato Asri lagi sehingga sekarang.
Semua urusan kenduri kendara,sakit,mati dan lain-lain, orang kampong tak kira UMNO atau PAS merujuk kepada tok ayah terlebih dulu untuk mendapat buah fikiran dan tunjuk ajarnya.

Saya ni boleh dikira cicitlah,masa inilah saya ada peluang untuk mengorek rahsia dari tok ayah,rokok daun dan sireh gobek tak pernah lekang dengan tok ayah,sambil bercerita sambil bergobek dan secawan kopi o kaw tanpa gula,itulah amalan tok ayah dari dulu sampai la ni.

Kami sembang pasal UMNO dan PAS,berkisar tentang corak politik masa dulu-dulu yang tok ayah suka kata zaman kapai layag,zaman Tunku Abd.Rahman.
Tok ayah bercerita : UMNO zaman dulu baguih,semua pemimpin mai jumpa rakyat,selesai masaalah rakyat,mai ikut sungai naik tongkah(sampan)ni umah ni Tunku besa mai dengan datuk Senu,rakyat dulu susah nak keluag pi pekan,mana ada jalan macam la ni,kalau nak keluag kena jalan kaki atau naik tongkah ikut sungai tu(menunjuk jari sungai depan umah yang dah sempit).
La ni rakyat kena pi jumpa pemimpin,pemimpin kalau nak mai kena jemput,tak jemput tak mai dah kut.
Itu cerita pasal UMNO.

PAS macamana pula tok ayah : PAS ni dulu asainya dari DEWAN ULAMA UMNO,tak tau pasai apa boleh jadi PAS,yang tok ayah tau lambang PAS masa tu bulan sabit,tu lah lambang yang tok ayah ingat sampai la.Dulu pemimpin PAS kuat beragama,ilmu agama mesti ada sekurang-kurang 4 senawi,kalau tak dak ilmu agama tak boleh jadi pemimpin PAS,PAS dulu betoi-betoi perjuangkan Islam,orang banyak sokong PAS,dikedah ni Bakar Umag jadi ketua jadi wakil rakyat,disini pak mat shukri.kami sokong PAS sebab PAS perjuangkan Islam.
La ni tok ayah tengok PAS pelik sikit,dah ikut cara UMNO pun ada,tak dengag dah nak buat negara Islam,pemimpin pun tok ayah tengok dah tak macam pemimpin Islam dah,la ni bila menang dan boleh perintah kelantan dan kedah nampak macam umno perintah juga,tak macam yang depa bagitau dulu,tak tau lah tok ayah nak kata....

La ni PAS dah berkawan dengan DAP tok ayah : sambil mengobek sireh tok ayah menarik nafas dan berkata...tu yang dok tengok pelek tu,dulu UMNO berkawan dengan cina,PAS kata UMNO kapiag,la PAS pula berkawan dengan cina juga,nak kata apa?...tak tau lah,tu la kut nak sangat berkuasa kena berkawan dengan cina hindu kut...tapi jangan tinggai perjuangan nak buat negara Islam.

Apa yang tok ayah nampak dengan UMNO dan PAS la ni : UMNO kalah sebab depa ingat dah kuat,depa lupa yang rakyat bagi depa naik,bila depa naik depa tak buat keja untuk rakyat,jadi wakil rakyat ni lebih kurang jadi beruk naik nyok saja,rakyat pegang tali suruh beruk ambik buah nyok,kalau tak mau ambik,penyegan banyak helahnya,tuan dia tarik tali jatuh kebawah lah...(tergelak tok ayah sambil hirup kopi o nya) kalau UMNO dok lagu tu juga jangan harap la nak dapat sokongan rakyat....PAS la ni tengah syok,orang kata kemaruk,dah dapat kedah kelantan,dah mula lah nak yang lain pula,ingat kosa perintah kedah tu boleh lama ka...kalau tak boleh bagi nyok..orang minta yang tua bagi hat muda,balog liat,rakyat tarik jatuh sampai keperedu...la ni tok ayah tengok berkawan dengan orang yang UMNO tak kebulug pula,umno lempang PAS kutip,depa tu pembawa penyakit,penyakit la ni lah..apa orang kata penyakit aid,PAS kalau kena penyakit tak lama......dengag kata depa tak berapa mau dengan ulamak dalam PAS pula..tanda-tanda kena dah penyakit tu...tak tau lah.

Daripada cerita dan luahan hati tok ayah dapat saya simpulkan bahawa,UMNO dan PAS ini tak akan kemana jika cara dan corak politik yang diamalkan sekarang boleh menjuruskan kepada kehancuran parti itu sendiri.
Cara PAS berkerjasama dengan DAP dan mendapat khidmat dari DSAI berkemungkinan satu hari rakyat sedar bahawa mereka tertipu dengan dakyah dan retorik politik yang membawa kehancuran serta sokongan rakyat kepada PAS akan berkurangan.

Pun begitu UMNO perlu melihat dan bermuhasabbah diri serta mencari pendekatan yang lebih menjuruskan kepada berkhidmat kepada rakyat secara terus,tak perlu membuka klinik rawatan jika tiada pesakit yang datang untuk menerima rawatan,seelok-eloknya doktor mesti datang cari pesakit dan menawarkan rawatan,dengan itu jasa doktor dan kliniknya akan kekal dihati pesakit serta ubatan yang dibekalkan mujarap.

Sebagai rakyat marhaen yang masih mengharapkan bantuan pimpinan wajar sangatlah kita melihat senario politik hari ini untuk kita jadikan panduan untuk terus berfikir secara matang dengan lebih rasional,supaya negara kita tidak dijajah lagi oleh kuasa asing yang kini dah menular dalam parti-parti kita.

Tuesday, May 5, 2009

Setuju ungkapan PAS bukan UMNO............

Dalam kesibukan bersembang pasal politik kedai kopi,terdengar ungkapan dari pidato kedai kopi mengatakan PAS bukan UMNO...

Setuju juga dengan kata-kata tu,betui pun...PAS bukan UMNO,tapi kita adalah sama saja cuma fahaman parti saja berbeza.

Dia berhujah berapi-rapi katanya dalam UMNO macam-macammmmm adaaaa...
(Tak payahlah sebut apa yang dia kata,tau dah kut)

Saya kata PAS dan UMNO ni lebih kurang saja,nak yang baik ada nak yang buruk pun ada,dalam UMNO ada melayu dalam PAS pun ada melayu,orang UMNO ada yang kawin dua,orang PAS pun ada yang kawin dua,tiga,empat pun ada.

Dalam UMNO ada amalan politik wang,dalam PAS pun ada,bezanya dalam UMNO digemburkan dalam PAS disembunyikan,dalam UMNO dikatakan bikin tak serupa cakap dalam PAS pun cakap tak serupa bikin,orang UMNO sayangkan parti UMNO,orang PAS pun sayangkan parti PAS.

Pemimpin PAS bijak mentafsir AlQuran,ada ustaz dan tok guru serta ulamak,dalam UMNO pun ada banyak ulamak,tok guru dan ustaz,UMNO/PAS sama-sama ISLAM.Parti memang tak serupa tetapi orang-orangnya SERUPA...

"Selagi manusia bernama manusia tidak terlepas dari dosa dan noda"...Mana mungkin PAS nak kata UMNO bagus dan UMNO pula nak kata PAS bagus.
Masing-masing nak berlawan nak tunjuk kepada rakyat sapa bagus,sapa hebat,dan sapa kuat,bila dah lawan dah tentu ada yang kalah dan luka parah.

Biasalah bila menang,bersorak riang dan bergumbiralah,yang kalah pula bermuram durjalah...dah tentu jika UMNO kalah perang,pedangnya patah demi menyelamatkan rakyat,bagaimana pula jika PAS kalah perang,pedangnya patah,terselamatkah rakyat?...

Akhirnya dia mengangguk kepala dan berkata kita sama tapi fahaman politik parti kita saja yang tak sama.
UMNO dah 52 tahun berbakti untuk rakyat dah banyak jasa melahirkan cerdikpandai melayu dalam pelbagai bidang,ada yang berterimakasih dan ada pula yang tak tau berterimakasih dan ada pula yang bertindak tanpa berfikiran waras dan macam-macammmmlah.
PAS baru setahun jagung berbakti kepada rakyat,belum ada apa-apa yang boleh rakyat banggakan lagi,berapa banyak cerdik pandai yang dilahirkan oleh PAS hasil dari perjuangan membela rakyat?...

Banayak lah kalau nak perkatakan tapi demi menjaga adap persaudaraan seagama dan sebangsa,biarlah mana yang buruk itu dijadikan sempadan.

Sunday, May 3, 2009

MENCARI ERTI : PEMILIHAN JAWATAN DALAM PARTI PAS

Masa berlalu begitu pantas,pejam celik,celik pejam sudah sepenggal Jawatan yang dipegang sampai kena serahkan semula kepada perwakilan dari akar umbi.

Bulan march yang lepas ramai dok sibuk tengok gelagat dan suasana Perhimpunan Agong UMNO,macam-macam adaaaaaaa........kempen la,jamuan la,bakal-bakal pemegang Jawatan turun jumpa perwakilan la,ada juga yang bagi duit dan pelbagai-bagai lagi lah.Selesailah sudah Perhimpunan UMNO,yang menang pun dah tau dah,yang kalah dah kalah dah.

Habih bab UMNO mai pula bab PAS,MUKTAMAR AGONG PAS yang akan diadakan nanti,dua-dua parti ni parti orang melayu.

Macam UMNO juga,la ni tengah mesyuarat kawasan,lobi untuk dapatkan pencalonan pun hangat juga,masing-masing nak tonjol diri untuk terpilih memegang Jawatan dalam PAS PUSAT,almaklumlah kan PAS la ni tengah kaya dan ada kuasa.

UMNO dan PAS dua-dua parti melayu yang berbeza kefahaman politik,tapi yang nak katakan disini ialah amalan demokrasi dalam parti sama saja,calon yang nak bertanding mesti kena dapatkan pencalonan dari kawasan kawasan yang bermesyuarat dulu sebelum layak bertanding.Pelbagai team akan muncul masa ni,dalam UMNO ada team dalam PAS pun ada team,bezanya cara nak promosi kempen team,UMNO cara kempen mewar-warkan dalam media arus perdana bagi semua rakyat tau,PAS pula berkempen dikalangan pengikut mereka saja tak mau bahan kempen diketahui rakyat,kalau nak terbit berita pun cuma sedikit saja dalam HARAKAH,tu pun kalau sebulu dengan grup yang memimpin Harakah.

La ni dok dengar gah tentang team ulama dan team erdogen,macam biasalah team ulama dah ada lama dah dalam PAS sejak penubuhan 1951 lagi,cuma team erdogen ni,dengar kata dipanggil mee celup,betoi kaa?...tak tau la pula.

Siapa team ulama dalam PAS ?...Siapa pula team erdogen dalam PAS ?...
ADA MATA TENGOK,ADA TELINGA DENGAR,ADA MULUT CAKAP-CAKAPLAH.....

Ulama cukup sinonim dengan PAS,(PARTI ISLAM seMALAYSIA)Ramai orang-orang melayu dikampong-kampong cukup taksub menyokong PAS atas semangat keislaman yang ditunjangi PAS,Tok tok guru dan ustaz-ustaz dalam PAS cukup hebat dan berjaya membawa mesej parti kearah Islam.Pengaruh PAS berkembang dengan pantas diera kepimpinan Allahyarham ust.Hj.Fadzil Noor.

PAS mengecam UMNO sebagai Parti sekular,pelbagai nas dan dalil dikeluarkan mengatakan UMNO parti Sekular kerana menggunapakai perlembagaan penjajah.
Kopiah putih,janggut dan serban menjadi identiti PAS ketika itu,ceramah ceramah yang berapi-api dengan alunan ayat AlQuran dan tafsiran telah berjaya meramaikan kehadiran dalam ceramah PAS,Quran dan Hadis sebagai perlembagaan perjuangan PAS,tetapi bila pilihanraya PAS sering kecundang,kenapa?...

Depa kata dan orang lain kata,banyak kaum lain takut nak sokong PAS,sebab PAS akan mengunakan undang-undang Islam bila menang pilihanraya dan memerintah serta akan menjalankan hukum hudud.Kaum Cina dan India tak bagi undi pada PAS,PAS banyak dapat undi melayu yang menyokongnya saja,PAS kalah pilihanraya.

Selepas menang dan memerintah kelantan,PAS dah mula buka pintu kepada profesional dan kaum-kaum lain,dah lama tak dengar tentang negara Islam PAS,Dah lama tak dengar undang-undang Islam PAS,Kini dah semakin ramai profesional yang dilahirkan hasil perjuangan UMNO yang dikatakan sekular dah menyertai PAS.Pilihanraya demi pilihanraya PAS dah mula mendapat tempat dihati rakyat,akibat kecuaian dan kelekaan UMNO,tsunami melanda politik negara PAS menjadi pemerintah dinegeri Kedah yang dah lama PAS idamkan.

Bolehkah PAS menang pilihanraya jika PAS terus dengan hudud dan negara Islam yang dicanangkan?...mahukah kaum cina dan India menyokong PAS?...
Bila keinginan nak berkuasa,politik matlamat menghalalkan cara pun diperbarui dengan berkawan dan berpakatlah dengan yang bukan Islam kerana nak undi.
Tambahan pula mendapat nasihat daripada sang rajunatapa yang tak dan nak jadi PM maka bertambah-tambahlah pengaruh PAS hasil usaha pecah dan perintah yang dibawa oleh de facto ini.

Siapa kumpulan erdogen dalam PAS?...Berfahaman ulamak Islam kah atau berfahaman sekular?...Siapakah mereka,dan berkulit apa?...tak kan tak tau kut?...Kajilah selidikilah kumpulan erdogen ini hanya akan merosakan parti Islam yang terbina dengan semangat Islam dan mendaulatkan Agama berpedomankan Quran dan Hadis.Jawablah dipadang mahsyar nanti bila dipersoalkan...

Kerana politik dan inginkan kekuasaan,apakah agama sanggup digadaikan?...
Apa akan berlaku kepada Agama Islam jika team erdogen ini menang dalam pemilihan Jawatan dalam PAS?...dulu marah UMNO,kata UMNO kafir kerana bersahabat dengan MCA,MIC dll.UMNO sekular lah dan entah apa apa lagi,la bila PAS bersahabat dengan DAP yang ternyata menolak Islam malahan mempersendakan pula ayat-ayat suci alquran boleh pulakkk...tak kafir dah...

Kepada penyokong-penyokong PAS,fahamilah politik yang sebenarnya,jangan taksub dengan tidak menggunakan akal fikiran,carilah pengertian politik dari sudut yang terbaik,bezakan antara ULAMAK dan SEKULAR,tolak lah pemimpin sekular dalam PAS atau samakan saja perjuangan PAS dengan UMNO,TAK PERLU NAK BERETORIK LAGI.