Monday, March 2, 2009

DUA BUKIT SATU BATANG

Apa tu?........Tu dia aihhhhhh.......dengar macam ada yang terfikir benda tu je......
Sebenarnya bukan benda tu yang nak diceritakan,jangan lah fikir yang bukan-bukan.
Dua bukit tu ialah BUKIT GANTANG dan BUKIT SELAMBAU serta satu batang pula ialah BATANG AI .

Pilehanraya kecil lah,dua bukit tu mungkin berkedudukan 50-50 tetapi satu batang tu pasti milik BN.Apa pun keputusannya selepas rakyat kawasan itu mengundi.

Yang nak cerita hari ini ialah mengapa dua bukit tu yang rasa rasanya payah juga nak kembali kat BN,kenapa ye?......

1. Penghuni yang menjadi pengundi di dua bukit tu dah tak geli dah dengan usapan belaian tangan BN,mungkin dah tak rasa karan dah kut.

2. Pilehanraya umum ke12 dulu pengundi dibukit tersebut nak rasa dan cuba pula usapan belaian tangan pembangkang tetapi tak seindah ucapan yang ditaburkan.

3. Pilehanraya kecil ini terjadi atas sebab KEHENDAK TUHAN yang HIDAYAHNYA untuk sama-sama kita fikir dan renungkan.

BUKIT SELAMBAU (PKR) BUKIT GANTANG (PAS) BATANG AI (BN)

Kesemua tempat itu sebelum PRU12 adalah milik BN.

Dua Bukit jatuh ketangan PAKATAN RAKYAT,BN hilang pengaruh majoriti untuk kedua-dua negeri tersebut.

Kemelut politik yang melanda akhir-akhir ini memberikan peluang kembali bernafas kepada BN,tetapi PAKATAN RAKYAT juga mempunyai peluang untuk mempertahankan dua bukit tersebut.Rakyat yang jadi pengundi saja yang akan menentukan dua bukit tersebut akan jadi milik siapa antara BN dan PAKATAN RAKYAT.

TIADA MANUSIA DIDALAM MASYARAKAT HANTU,TETAPI ADA HANTU DIDALAM MASYARAKAT MANUSIA.

Politik ada kepelbagaian HANTU,ada hantu raya,ada hantu pocong,ada hantu toyol,pelesit dan berbagai- bagai rupa bentuk yang difinasinya boleh diterjemahkan mengikut kesesuaian ketika dan keadaan.

Mengapa BN kalah dan mengapa PR menang?....secara nyata dapat kita katakan pengundi menolak BN kerana............................dan pengundi memilih PR kerana.....................................

Tetapi perlu diingat ada sebab mengapa itu berlaku,mengapa pengundi tidak menyokong calon BN dan tertarik menyokong calon PR?.
Rakyat yang jadi pengundi menjadi hakim membuat keputusan pada hari pengundian,BN ditolak bukan kerana namanya BN dan memilih PR bukannya kerana PR tu lebih bagus dari BN.

Mungkin kemuakkan pengundi kepada BN bersebab atau bosan melihat kerenah kepemimpinan BN yang ada setengahnya "cakap tak serupa bikin dan bikin pun tak serupa cakap" Lantaran itu undi diberikan kepada PR mungkin sekadar melepaskan geram atau pun pelbagai alasan lain.

Sama ada BN sedar dari "tidur" atau terus berdengkur dengan situasi ini sukar untuk dipastikan,akan tetapi kalau dinilai daripada sokongan rakyat tidak banyak yang boleh di pastikan yang BN akan kembali.

PR menangguk diair yang keruh dengan retorik retorik yang boleh menyakinkan serta mengemis simpati rakyat dengan menudingkan semua masaalah kepada BN,sedangkan BN masih lagi dengan alunan lagu lama yang memualkan rakyat,masih bergelut dengan acuan lanskap politik yang masih basah basi walaupun terdapat akan peralehan kepimpinan mac ini.

Rakyat menilai dengan congakkan yang banyak abstrak untuk difahami,dalam terpingga-pingga meneneliti inilah jarum jarum PR berjalan menyerang setiap saraf dan apabila tiba masa mengundi lambang BN maenjadi kabur dan tidak kelihatan.

BN perlu bingkas bangun untuk meyakinkan rakyat yakni pengundi,pergolakan dalaman wajar dipinggirkan,liabiliti yang merugikan perlu disingkirkan,Pengundi melihat jika kepimpinan UMNO yang menjadi tunjang BN terdiri daripada pemimpin-pemimpin yang bersih maka naluri mereka akan terbuka untuk kembali mengundi BN,jika disebaliknya maka dua bukit terbut akan kekal dengan PR.

APA PUN PERCAYALAH PEMILIHAN UMNO SEDANG DITONTON OLEH RAKYAT DAN PENGUNDI,JIKA CALON YANG MENANG DIYAKINI RAKYAT AKAR UMBI AKAN MENANGLAH PILEHANRAYA JIKA TIDAK ALAMAT BN BUNGKUS.