Friday, February 19, 2010

KEDAH SEJAHTERA,RAKYAT SENGSARA: ayag keluag malam saja la......


Ni kes yang rakyat kedah dok hingar la ni...mau tak nya...bil sentai RM25 hingga RM30 sebulan lebih dari dulu,ayag pula,siang meleleh saja,malam-malam baru paip tu keluag ayag,itulah rungutan yang didengar disetiap pelusuk negeri kedah,kebanyakannya dari kawasan marhaen yang menggunakan ayag untuk pelbagai tujuan.
Kerajaan pimpinan PAS tetap berbangga dengan slogan KEDAH SEJAHTERA,NIKMAT UNTUK SEMUA,tapi bila bab ayag tak dak ni,rakyat dapat nikmat ka?....sengsara rakyat adakah pemimpin PAS ambik tau,politik pun janganlah dibuat secara murahan,taraf khidmat wakil rakyat PAS la ni lebih kurang khidmat JKKK masa UMNO tadbir kedah saja,kalau takat nak pi jenguk orang sakit,orang mati,makan kenduri,bagi beras,bagi gula kopi yang tak seberapa tu,JKKK UMNO dah buat lama dulu pun,tapi tak lah gah macam wakil rakyat PAS ,siap bawa wartawan lagi.
Setakat la ni Kerajaan PAS Kedah tak buat apa-apa pun untuk kesejahteraan rakyat Kedah selain dok penaik kain rentang dengan pelbagai slogan saja,kalau selesai masaalah rakyat pun hanya dalam bentuk lepas tangan iaitu bagi bantuan sekadar nak bagi tau kat orang tu dari pemimpin PAS saja.Adakah bantuan yang dihulurkan dapat menyelesaikan masaalah rakyat secara keseluruhan?....Sejahterakah rakyat kalau dulu air bersih yang dibekalkan oleh JBA Kedah selalu laju,la ni bila SADA ambik alih bil melambung ,air pula menitik macam kencing tak lawas?....
MB Kedah,Ustaz Azizan tau kah hal ni?....Kalau tau mengapa nak biar perkara ni terus berlaku?...dah kata KEDAH SEJAHTERA,tak kan nak biar rakyat hidup SENGSARA ?....
Tu baru air,bil melambung air tak dak...la ni rakyat bayar bil air bukan untuk air tapi untuk angin,sebab bil melambung kerana angin banyak air tak keluar,sama jugalah rakyat bagi peluang kat PAS perintah Kedah,kemampuan tak dak nafsu saja lebih,Jelas dan nyata rakyat sengsara dan PAS pun penaiklah slogan KEDAH SEJAHTERA.
La ni ibarat kata corak pentadbiran PAS Kedah lebih kurang bagi sekupang rakyat kena bayar balik seringgit kat kerajaan,ni lah akibatnya kalau hanya tau makan bengkang,janganlah dipelawa makan kek,kerana bila dibagi juga,ni lah jadinya.


Rakyat wajib sedar yang PAS tak berkeupayaan menguruskan kesejahteraan rakyat,PAS masih berretorik dengan slogan dan amalan politik murahan beralaskan Agama Islam bagi memesong fikiran rakyat untuk melupakan jasa-jasa UMNO yang telah lama memberikan kesejahteraan kepada rakyat,Rakyat mesti insaf sejak sebelum dan selepas merdeka dan sehingga kini hanya UMNO yang membela nasib rakyat,UMNO lah yang MenJuarai Rakyat ...tiada siapa yang waras boleh menafikannya,apa yang PAS buat hari ini hanyalah sekadar penjenamaan semula apa yang UMNO dah buat sebelumnya.


Thursday, February 18, 2010

WA TATAK HELAN LO,OLANG PENANG MANYAK GUNA AYER MAA....BAB AIR PULA JADI SEBUTAN GUAN ENG.........

DAH LAH RUMAH TERBUKA GONG XI FA CAI JADI PENTAS PIDATO POLITIK...

NAMPAK GAYA KEDAH KENA NAIK KAN TARIF AIR YANG DISALURKAN KE PULAU PINANG.........OOP TERLUPA ,MANA MUNGKIN KAN MB KEDAH DAN KM PULAU PINANG DOK DALAM PAKAT-PAKAT.

BIL AIR DIKEDAH MELAMBUNG MACAM BELON TERBANG...NAIK MENDADAK SEJAK DIURUSKAN OLEH SADA,ADA KETIKA WAKTU HUJAN AIR YANG KELUAR BERSELUT,BIL TETAP KENA BAYAR.

BILA KM PULAU PINANG CAKAP PERLI,ORANG PULAU PINANG MANYAK GUNA AIR,ORANG KEDAH TAK TERASA KE YANG RAKYAT KEDAH KENA BAYAR BIL AIR YANG TINGGI,AIR KEDAH YANG DIBAWA KE PULAU PINANG MURAH KE?....

BAB NI KALAU TANYA MB KEDAH DAH TENTU DIJAWABNYA TAK TAU,TAK TAU,SAYA TAK TAU,....TU KENA TANYA KAT SADA LAH ,DEPA YANG URUSKAN...CAMTULAH YANG KERAP USTAZ AZIZAN JAWAB BILA DITANYA .

ALAHAI RAKYAT KEDAH,KEDAH SEJAHTERA RAKYAT SENGSARA,ADUHAI PAS,KEDAH SEJAHTERA PAS YANG SELESA.

AMBOI USTAZ AZIZAN,BILA KEDAI CINA TERBAKAR DISUNGAI LIMAU,CEPAT SAJA DIA PI TENGOK,TAPI BILA ORANG MELAYU YANG DITIMPA MUSIBAH,HANTAR WAKIL SAJA KA?...

Kadang-kadang bila tengok SIONG terasa yang rakyat kedah la ni dihisap pelan-pelan,sakit pun tahan jugalah.........

DAP DI PENANG,

PAS DI KEDAH,

RAKYAT DAH PUN PENING,

BAGI KAT DEPA SEPENGGAL SUDAH.

Tuesday, February 16, 2010

WANG IHSAN UNTUK ORANG MISKIN...FAKTA : WANG IHSAN kepada Kelantan sebagai ganti royalti minyak mulai tahun ini dan RM20 juta itu adalah bayaran pertama sebanyak 5% daripada hasil dua telaga minyak pada 2008,sama seperti yang termaktub didalam perjanjian Akta Petrolium 1975,iaitu bayaran 5% daripada hasil keuntungan minyak dan gas kepada Kerajaan Negeri.
PAS memang gemar menggunakan bahasa arab sebagai retorik politik untuk menyedapkan saranan berhujah dan bersyarah.
Wang IHSAN ,ihsan adalah dari bahasa arab,akan tetapi tidak mahu diperaku oleh PAS sebab wang itu tidak boleh diuruskan mereka,dan mereka tetap mahukan Royalty dari bahasa Inggeris sebab kepentingan mereka.mereka tolak ihsan dari bahasa arab dan lebih berminat kepada Royalty ,tak faham lagi kenapa?...
Dato Sri Mustapa Mohamad memberi jaminan golongan miskin akan menjadi fokus utama dalam peruntukan pemberian wang ihsan berjumlah RM20 juta kepada Kelantan,golongan miskin dikelantan diberikan keutamaan pada ketika ini kerana peruntukan wang ihsan ini adalah kecil jika dibandingkan peruntukan Kerajaan Pusat kepada Kelantan melalui RMK 9 iaitu RM7.5 Billion.
Rakyat kelantan tetap mendapat limpahan hasil wang ihsan tersebut ,tetapi kenapa TGNA dan Kerajaan Kelantan masih berdegil dan tidak mahu mengakuinya,sebabnya wang ihsan tersebut diuruskan oleh pusat dan sampai terus kepada rakyat,maka kerajaan negeri melihat saja wang tersebut dibelanjakan untuk rakyat kelantan,secara lawaknya dapatlah diandaikan,jika mereka yang membelanjakan kira ok lah,kalau orang lain yang belanjakan,melepaslah mereka.
(waharrammu kalo make sorhee,wahalallon kalo dapak kito sammo)

Sunday, February 14, 2010

Dimensi Baru Politik : GEJUT KEDAHBERMULA DENGAN LANTUNAN SEMANGAT : BN MENANG KEDAH SENANG,DITAMBAH LAGI DENGAN JUARA RAKYAT,SAH MOMENTUM GEJUT KEDAH ADA HASILNYA.


TAHUN BARU CINA : yang disambut oleh kaum cina,dah jadi terbalik pula bagi puak-puak PAS di Kedah yang semakin gelabah gedeh kerana depa pun sedar yang sokongan kaum cina kedah pada PAS dah mula merudum,sebab tu lah selalunya orang-orang cina memberikan limau kepada orang-orang melayu secara tradisinya,tapi pada tahun ini PAS pula yang bagi limau pada kaum cina untuk Tahun Baru Cina di Kedah,tergelak orang cina tengok kelaku pemimpin PAS Kedah dok bagi limau 5 biji untuk satu keluarga.

UMNO bersama rakan-rakan komponen BN tetap bersatu mengadakan rumah terbuka TAHUN BARU CINA berkonsepkan 1 MALAYSIA disemua Bahagian di Kedah.(PAS tatak mulih mikin lo).


JUARA RAKYAT : UMNO/BN dari dulu lagi dah jadi Juara Rakyat,apa yang rakyat minta kesemuanya UMNO/BN dah buat,janji untuk rakyat pun masa pilihanraya UMNO/BN tunaikan walaupun hilang hak di Kedah,sah dan nyata hanya UMNO/BN saja yang layak menjadi Juara Rakyat dalam membangunkan dan menyempurnakan kehendak rakyat,ibarat kata sejak dalam perut lagi setiap rakyat malaysia dibela,dipelihara dan dibantu sehinggalah keliang lahat.
* KESIHATAN : UMNO/BN menjaga dengan pelbagai kemudahan dari dalam perut ibu lagi.
* PELAJARAN : UMNO/BN mendidik dengan pelbagai kemudahan dan bantuan serta psarana dari peringkat Pra sekolah sehinggalah ke Universiti dan keluar negara pun diberi peluang yang cukup .
*PEKERJAAN : UMNO/BN ada menyediakan tempat untuk rakyat yang layak untuk berkerja dalam sektor awam maupun swasta.
*PERNIAGAAN: Pelbagai kemudahan dan peluang perniagaan yang disediakan kepada rakyat oleh kerajaan UMNO/BN.
KEMISKINAN : Telah lama UMNO/BN berjuang membasmi kemiskinan dan memberikan bantuan untuk menjadikan rakyat boleh keluar dari kepompong kemiskinan,bantuan dan sokongan UMNO/BN sentiasa berterusan untuk rakyat selagi tafsiran kemiskinan masih ada.
*PEMBANGUNAN : Tiada sesiapa pun boleh menafikan yang UMNO/BN berkerja keras untuk memberikan keselesaan pada rakyat dengan menyediakan pelbagai kemudahan infrastuktur untuk rakyat di desa mau pun di kota.Dan ianya berterusan sejak dari selepas merdeka,kini dan untuk seterusnya.
*EKONOMI : UMNO/BN sentiasa berusaha untuk merancakkan potensi dalam pelbagai bidang bagi meningkatkan hasil negara untuk faedah dan kepentingan rakyat,nyata keupayaan UMNO/BN dalam membangunkan ekonomi negara cukup jelas dengan kebanyakkan rakyat dapat merasai limpahannya.
KEDAH DALAM PENTADBIRAN PAS APA ADA?...
Bekalan air berseh pun dicatu la ni sejak diambil alih oleh SADA.
Tidak ada apa-apa pun pembangunan dilaksanakan untuk kepentingan rakyat.
Kerajaan PAS Kedah banyak mengamalkan slogan retorik kononnya melaksanakan pembangunan untuk rakyat,bila kerajaan UMNO/BN yang membuat pembangunan untuk rakyat depa pun tumpanglah,itulah yang berlaku di Kedah.
MB PAS kerapkali cakap tak tau dan tak tau bila diajukan soalan berkaitan pembangunan,camnikah pemimpin yang nak bela rakyat?...
Sah dan jelas pentadbiran PAS dalam tampuk kerajaan Kedah sekadar jalankan apa yang ditinggalkan oleh Kerajaan UMNO/BN saja.
Rakyat dah sedar ...PAS bukan parti yang boleh menjaga rakyat dan membangunkan negara...sememangnya UMNO/BN lah yang selayaknya dari Dulu,Kini dan Selamanya sebagai JUARA RAKYAT.